UPPCS SOLVED PAPER

1. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

a) Priya Ranjan Das Munshi

b) Mani Shankar Aiyyar

c) P.Chidambaram

d) Sushama Swaraj

ANS : a

2. Fernando Lugo’s name was in news recently as he has taken over as the president of

a) Paraguay

b) Sudan

c) Afghanistan

d) Pakistan

ANS : a

3.  ISRO has launched successfully ten satellites through PSLV-C9 on - 

A. 15th March,2008

B. 30th March,2008

C. 28th April,2008

D. 4th May,2008

ANS : c   

4. The newly constituted National Knowledge Commission is headed by

a) C. Rangarajan

b)Prof. R. S. Sharma

c) Sam Pitroda

d) Ms. Girija Vyas

ANS : c

5. India enacted an important event of Indian National Movement celebrating the seventy- fifth anniversary. Which was it?

a) Quit India Movement

b) Delhi Chalo Movement

c) Civil Disobedience Movement

d) Non – Cooperation Movement

ANS :c

6. Pope Benedict XVI belongs to which country?

a) Italy

b) Germany

c) France

d) Poland

ANS : b

7. The media campaign “ The World Is Waiting” is related to which of the following companies?

a) Lufthansa

b) Qatar Airways

c) Indian Airlines

d) British Airways

ANS : d

8. Who among the following has been elected as President of the International Council of Science Union?

a) E. Sreedharan

b) N. Ram

c) M. G. K. Menon

d) Goverdhan Mehta

ANS : d

9. Which of the following countries launched the smallest combat aircraft in the world?

a) Germany

b) India

c) Russia

d) USA

ANS : b

10. Who among the following British Governor- Generals shifted India’s capital from Calcutta to Delhi in 1911?

a) Lord Louis Mountbatten

b) Lord Canning

c) Lord Hardinge

d) Warren Hastings

ANS : c

11. “Golden Handshake” is the term associated with

a) Share market

b) Retirement benefits

c) Voluntary retirement benefits

d) Smuggling

ANS : c

12. Which of the following is the first surface- to- surface missile in India?

a) Prithvi

b) Trishul

c) Agni

d) Naag

ANS : a

13. Which country will be host 15th SAARC Summit in 2008 ? 

a) Maldives

b) Sri Lanka

c) India

d) Pakistan

ANS : b

14. Mist is caused by

a) Dry ice

b) Ice at low temperature

c) Water vapours at low temperature

d) Carbon- monoxide in solid form

ANS : c

15. Who among the following has been chosen the Miss India Universe for the year 2008 ? 

a) Parvathy Omanakuttan

b) Simaran Kaur Mundi

c) Amrita Thapar

d) Tanvi Vyas

ANS : b

16. Who among the following was the author of “Rajtarangini”, commonly regarded as the first genuine history of India written by an Indian?

a) Banbhatta

b) Ravikirti

c) Pushpadanta

d) Kalhana

ANS : d

17. Who among the following advocated Scientific Socialism?

a) Robert Owen

b) Proudhon Pierre Joseph

c) Karl Marx

d) Saint Simon Henri Claude

ANS : c

18. Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive Principles of State Policy?

a) 26 to 41

b) 31 to 56

c) 36 to 51

d) 41 to 66

ANS: c

19) Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?

a) Abdur Razzaq

b) Paes

c) Ibn Batutah

d) Nuniz

ANS : c :
Abdur Razzaq- Deva Raya II

Paes- Krishna Deva Raya

Ibn Batutah- Harihara I

Nuziz- Achyut Deva Raya

20. The Chinese pilgrim Fa – Hien visited India during the reign of

a) Kanishka

b) Chandragupta I

c) Chandragupta II

d) Harshavardhana

ANS : c

21. Which of the following is the economic growth percentage projected in the 11th Five Year Plan draft that was approved by the Planning Commission in November 2007?

a) 8%

b) 9%

c) 9.5%

d) 10%

ANS : b

22. The Indian Navy’s only sailing ship, which returned to Kochi after a 10- month voyage around the globe is,

a) INS Vibhuti

b) INS Tarangini

c) INS Prabhat

d) INS Viraat

ANS : b

23) Who among the following is the Director General of International Monetary Fund (IMF) ?

a) Thaksin Shinawatra

b) Liang Guanglie

c) Dominique Strauss Kahn

d) Paul Wolfowitz

ANS : c

24) Who is the author of the book “Super Star India : From Incredible to Unstopable”?

a) Bill Clinton

b) Hillory Clinton

c) Dalai Lama

d) Imran Khan

ANS : a

25) What does CECA stand for?

a) Community Enabled Cooperative Arrangement

b) Comprehensive Ecological Cooperation Agreement

c) Comprehensive Ecological Cooperation Arrangement

d) Comprehensive Economic Cooperation Agreement

ANS : d

26) John wheeler was associated with -

a) Physics

b) Chemistry

c) Botany

d) History

Ans : a

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: